Dr. Nefen Michaelides - Professional Music School

Click here to edit subtitle

Musical Education

Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ

Η Μουσική Εκπαίδευση που διεξάγεται στη Σχολή αυτή χωρίζεται σε δύο κατευθύνσεις.

 1. Η Επαγγελματική Μουσική Εκπαίδευση
 2. Η Γενική Μουσική Εκπαίδευση


Η Επαγγελματική Μουσική Εκπαίδευση έχει σαν στόχο της την δημιουργία επαγγελματιών Μουσικών Παγκόσμιου επιπέδου.


Το κύριο όργανο που διδάσκεται στη Σχολή είναι το Πιάνο. Εφαρμόζω γι’ αυτό την δική μου επιστημονική μέθοδο που έχω αναπτύξει. Με αυτή την μέθοδο πετυχαίνω στο μαθητή (ακόμα και σε εκείνο με λιγότερη κλίση για τη Μουσική) στα 12 του χρόνια να είναι σε θέση να δώσει Ρεσιτάλ με κανονικό πρόγραμμα μιας ώρας.


Με την σωστή εκπαίδευση και καθοδήγηση από τον δάσκαλο μπορεί ο μη ταλαντούχος μαθητής να αποκτήσει το ταλέντο ενώ ο μη έμπειρος δάσκαλος μπορεί να καταστρέψει το ταλέντο που έχει ο μαθητής από την γέννα του.


Η πιο σημαντική περίοδος της εκπαίδευσης είναι τα πρώτα 5 χρόνια, από 7 μέχρι 12 χρονών δηλαδή από το μηδέν μέχρι την Σονάτα και το Κονσέρτο. Μαθητές οι οποίοι δεν μπορούν να παίξουν στα 12 τους χρόνια τουλάχιστο μια - δυο ολόκληρες Σονάτες και Κονσέρτα δεν μπορούν να γίνουν επαγγελματίες εκτελεστές.


Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου εμφανίζονται στο πέμπτο έτος της εκπαίδευσης.


Ο πρώτος χρόνος της εκπαίδευσης είναι ο πιο σημαντικό από όλα τα χρόνια γιατί σ’ αυτό πρέπει να βάζω την γερή βάση η οποία θα σηκώνει όλο το βάρος αργότερα.


Στο πρώτο έτος της εκπαίδευσης πρέπει να επιδιώξω την απόλυτη χαλαρότητα του κορμιού, τα ανεξάρτητα χέρια, τα ανεξάρτητα δάχτυλα και το λεγάτο.


Στα επόμενα 4 χρόνια εκτός από την τεχνική του πιάνου όσον αφορά τα μουσικά έργα που είναι υπό μελέτη εφαρμόζοντας αυτή τη μέθοδο τα αόρατα γίνονται ορατά στον μαθητή. Διαλύοντας το μουσικό έργο στα πιο μικρά ατομικά του στοιχεία φανερώνονται έτσι στο μαθητή τα στοιχεία που κρύβονται πίσω από τις νότες.


Στο μάθημα του πιάνου μαθαίνω τον μαθητή πάνω στο μουσικό έργο που είναι υπό μελέτη, την θεωρία της μουσικής, την αρμονία, την μορφολογία, την πολυφωνία, την σύνθεση, το τραγούδι, την ιστορία της μουσικής, την φιλοσοφία και ότι περιέχει το έργο. Του μαθαίνω την μέθοδο με την οποία θα μπορεί αργότερα μόνος του να την εφαρμόσει παντού και να γίνει ανεξάρτητος, π.χ. διδάσκοντας τον ένα Prelude και Fuga του Bach είναι σαν να του δίδαξα όλα τα 48 Preludes και Fuga του Bach γιατί τον μαθαίνω την μέθοδο με την οποία θα μπορεί να παίξει οποιοδήποτε πολυφωνικό έργο.


Με άλλα λόγια το μάθημα που διεξάγω στο πιάνο περιέχει όλα τα μαθήματα της μουσικής και γι’ αυτό το λόγο η διάρκεια του μαθήματος μου υπερβαίνει κάποτε τις τρεις ώρες. Εξάλλου πρέπει να διδάσκω τον μαθητή καθημερινά για να καλύψω την τεράστια ύλη που πρέπει να κατέχει ο μαθητής για να είναι σε θέση στα 18 του χρόνια να εκτελέσει τα πιο σημαντικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου κλασικής μουσικής.


Παραδείγματος χάριν στα πρώτα πέντε χρόνια τις σολιστικής εκπαίδευσης παρέχω στον μαθητή περίπου πέντε χιλιάδες (5000) ώρες διδασκαλίας, που αναλογούν σε χίλιες ώρες τον χρόνο για να είναι σε θέση στα δώδεκα του χρόνια να δόση δημόσιο ρεσιτάλ με έργα όπως το κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Haydn in D major, Chopin Scherzo N.3, Bach Prelude and Fugue, Etudes και αλλά (βλέπε Βίντεο).


Ως τώρα έχω εφαρμόσει πλήρως αυτή τη μέθοδο πάνω σε 5 μαθητές.

Ο πρώτος που έχω διδάξει με αυτή την μέθοδο ήταν ο Μανώλης Νεοφύτου ο οποίος φοίτησε κοντά μου από τα 7 – 12 του χρόνια (από το 1983 – 1988). Χάρη σ’ αυτή τη μέθοδο στην ηλικία των 10 του χρόνων ο Μανώλης ήταν ήδη σε θέση να εκτελέσει το κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα in D Major του Haydn, την Σονάτα C Major του Mozart, το Chopin Etüde Nr 12, το πρώτο Chopin Scherzo, πολυφωνικά έργα του Bach και άλλα και στα 12 του χρόνια πέρασε τις εισαγωγικές εξετάσεις της Κεντρικής Μουσικής Σχολής Μόσχας από την οποία βγήκαν οι πιο ανώτεροι μουσικοί του κόσμου και στα 15 του χρόνια άρχισε να εκπροσωπεί την Κύπρο στους διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου.  Το όνομα της Κύπρου μπήκε πάνω από δέκα φορές στη λίστα των Διεθνών Διαγωνισμών Πιάνου μέσω του Μανώλη. Βλέπε video Μανώλης Νεοφύτου πρώτες εκτελέσεις στη σχολή (στην ηλικία 10-12 χρονών).


Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι για να μπορεί ο Μανώλης Νεοφύτου να εκτελέσει το κονσέρτο του Haydn στην ηλικία των 11, έχω δουλέψει για εκείνον 5,000 ώρες χωρίς αμοιβή στα 5 χρόνια φοίτησης του κοντά μου, διδάσκοντας τον πως να παίξει την κάθε νότα, πεθαίνοντας για κάθε νότα. Δεν υπάρχει πιο βασανιστική και πνευματικά κουραστική δουλειά, από το να ξεκινάει ο δάσκαλος έναν 7 χρονών μαθητή από το μηδέν και να τον φτάσει στα 12 του χρόνια στις σονάτες και τα κονσέρτα. Είναι έργο ζωής. Με λύπη διαπιστώνω ότι ο ίδιος δεν αναφέρει πουθενά στο βιογραφικό του την αλήθεια αυτή. Η πράξη του αυτή ισοδυναμεί με κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, επειδή παίζει με τις μουσικές γνώσεις που απέκτησε από εμένα, οι οποίες αποτελούν την πνευματική μου ιδιοκτησία. Το 3ο κονσέρτο του Rachmaninov μπορεί κανείς να το παίξει μόνο όταν έχει παίξει ήδη τον Haydn στην ηλικία των 11. Ακριβώς όπως γίνεται στην οικοδομή, ο 12ος όροφος μιας πολυκατοικίας μπορεί να κτιστεί μόνο όταν έχουν κτιστεί οι 11 όροφοι προηγουμένως.


Μπορώ να πω ότι τα 5 χρόνια που φοίτησε ο Μανώλης κοντά μου αντιστοιχούν με 20 χρόνια. Επειδή είναι γνωστό ότι σε όλα τα μουσικά ιδρύματα του κόσμου, οι μαθητές διδάσκονται μόνο 1 ώρα την εβδομάδα στο πιάνο. Ο Μανώλης έπαιρνε από εμένα σε ένα μήνα τόσα μαθήματα πιάνου όσα παίρνουν οι μαθητές όταν φοιτούν για ένα ολόκληρο χρόνο.


Χάριν σ' αυτή την πολλή εντατική μουσική εκπαίδευση που πήρε ο Μανώλης από εμένα στα πέντε χρόνια φοίτησης του μαζί μου (από 7 μέχρι 12 χρονών) μπόρεσε ν’ αποκτήσει μέχρι τα 18 του χρόνια, τα ακόλουθα κονσέρτα για πιάνο και ορχήστρα:

 1. Haydn D major – εκτέλεσε το 1988 στην αίθουσα συναυλιών της Επαγγελματικής Μουσικής Σχολής Δρ. Νέφεν Μηχαηλίδης, Λεμεσός, Κύπρος
 2. Mendelssohn G minor – εκτέλεσε το 1989 στην αίθουσα συναυλιών της Κρατικής Μουσικής Σχολής στην Τσεστοχόβα της Πολωνίας στα πλαίσια ανταλλαγής επισκέψεων μεταξύ της σχολής μας και άλλων Ευρωπαϊκών μουσικών σχολών
 3. Chopin F minor – εκτέλεσε το 1991 στην αίθουσα συναυλιών της Επαγγελματικής Μουσικής Σχολής Δρ. Νέφεν Μηχαηλίδης, Λεμεσός, Κύπρος
 4. Grieg A minor – εκτέλεσε το 1994 στο αμφιθέατρο της σχολής Falcon, Λευκωσία, Κύπρος
 5. Tchaikovsky NO.1 B flat minor – εκτέλεσε το 1996 στο αμφιθέατρο της ΠΑΣΥΔΥ, Λευκωσία, Κύπρος
 6. Rachmaninov NO.2 C minor – εκτέλεσε το 2002 στην αίθουσα συναυλιών της Επαγγελματικής Μουσικής Σχολής Δρ. Νέφεν Μηχαηλίδης στα πλαίσια Master Class, Λεμεσός, Κύπρος
 7. Beethoven NO.3 C minor – εκτέλεσε το 2004 στην αίθουσα συναυλιών της Επαγγελματικής Μουσικής Σχολής Δρ. Νέφεν Μηχαηλίδης, Λεμεσός, Κύπρος
 8. Chopin E minor – εκτέλεσε το 2004 στην αίθουσα συναυλιών της Επαγγελματικής Μουσικής Σχολής Δρ. Νέφεν Μηχαηλίδης στα πλ, Λεμεσός, Κύπρος
Πρόσθεσε αργότερα άλλα κονσέρτα στο ρεπερτόριο του όπως:
 1. Mozart A major
 2. Saint-Saens G minor
 3. Rachmaninov NO.3 D minor – εκτέλεσε την περίοδο 2018-2019 με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, Κύπρος
 4. Και άλλα...


Ο δεύτερος μαθητής ήταν ο Κυριάκος Κυριάκου ο οποίος φοίτησε κοντά μου από τα 7 – 12 του χρόνια (από 1987 – 1992).

Χάρη στη μέθοδο που εφάρμοσα στη διδασκαλία του στην ηλικία των 10 χρόνων ο Κυριάκος μπόρεσε ήδη να παίζει την Toccata του Khatchaturian, Etüde F Major του Moshkovsky, την Sonata C Major του Mozart, πολυφωνικά έργα του Bach και άλλα και στα 12 του χρόνια έγινε δεκτός στην Κεντρική Μουσική Σχολή της Μόσχας, θέση που απορρίφθηκε από τον Κυριάκο (βλέπε video  Κυριάκος Κυριάκου πρώτες εκτελέσεις στη σχολή (στην ηλικία 10-12 χρονών).


Η τρίτη μαθήτρια ήταν η Μαργαρίτα Ηλία η οποία φοίτησε κοντά μου για έντεκα χρόνια από το 1980 – 1991. 

Στη διάρκεια της φοίτησής της έχει δώσει ρεσιτάλ πιάνου στη Σχολή με έργα Bach, Mozart, Chopin και άλλα και απόκτησε το GCE A Level Music in Piano (Grade 8). Όπως είναι γνωστό το πιάνο είναι η βάση όλων των Μουσικών σπουδών. Η Μαργαρίτα Ηλία έχει συνεχίσει το τραγούδι και έχει εφαρμόσει ότι της έμαθα στο πιάνο στο τραγούδι, πράγμα που την οδήγησε να γίνει κορυφαία Σοπράνο.


Ο τέταρτος μαθητής ήταν ο Ανδρέας Ιωαννίδης ο οποίος φοίτησε κοντά μου από τα 10 – 15 του χρόνια (1998 – 2002).

Στα 5 χρόνια που φοίτησε κοντά μου έχει αποκτήσει ένα μεγάλο ρεπερτόριο ενός σολίστα (Κονσέρτα για πιάνο και ορχήστρα, Σονάτες, Etüdes, Scherzos, Preludes και Fuga κ.α.) κέρδισε πολλά βραβεία υπό την αποκλειστική μου διδασκαλία, το Grand Prix και τρεις φορές πρώτο βραβείο (στους διαγωνισμούς Τζιαρρή, EPTA και Ρ.Ι.Κ.) και στα 15 του χρόνια εκπροσώπησε την Κύπρο στο διεθνές διαγωνισμό της Eurovision το 2002. Βλέπε video Ανδρέας Ιωαννίδης πρώτες εκτελέσεις στη σχολή (στην ηλικία 10-12 χρονών).


Ο πέμπτος μαθητής ήταν ο Ανδρέας Τσιάρτας ο οποίος φοίτησε κοντά μου από τα 13 – 20 του χρόνια (από 1999 – 2006).

Σ’ αυτά τα 7 χρόνια φοίτησης έχει αποχτήσει ένα σχετικά μεγάλο ρεπερτόριο στο πιάνο, και κέρδισε βραβεία στους διάφορους διαγωνισμούς πιάνου.  Επίσης έχει αποκτήσει και το Δίπλωμα Piano Performing και το Grade 8 in Music Theory.


Η πολύπλευρη εντατική μουσική εκπαίδευση που του είχα παρέχει έχει αναπτύξει την μεγάλη του κλίση για την σύνθεση και έτσι παράλληλα με το πιάνο έχει ολοκληρώσει υπό την καθοδήγηση μου, στο πέμπτο έτος της εκπαίδευσής του το 2004 την πρώτη του σύνθεση το Κονσερτίνο για πιάνο και ορχήστρα και αργότερα το 2005 το Σεξτέτο για πιάνο και έγχορδα το οποίο εκτελέστηκε τον Ιούλιο του 2006 σε παγκόσμια πρεμιέρα σ’ αυτή τη Σχολή από το ελληνοαυστριακό συγκρότημα «Καμεράτα Πολυζωίδου». Βλέπε βίντεο rehearsal and concert with the Austrian sextet Camerata Polyzoides.


Επίσης, το 2005 ολοκλήρωσε το έργο του για συμφωνική ορχήστρα με τον τίτλο «Προσευχή» του οποίου η πρεμιέρα έγινε την 1η Ιουλίου 2007 από την Φιλαρμονική Ορχήστρα Δρέσδης Γερμανίας. Το Σεπτέμβρη του 2006 πέρασε τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πιάνο και στη σύνθεση στην Ανωτάτη Μουσική Σχολή «Carl Maria von Weber» στη Δρέσδη της Γερμανίας.


Σήμερα τα έργα του εκτελούνται με επιτυχία στην Ευρώπη προβάλλοντας την Κύπρο διεθνώς.


Η Γενική Μουσική Εκπαίδευση έχει σαν στόχο να: Προετοιμάζονται οι μαθητές για τις αγγλικές εξετάσεις που αναγνωρίζονται στα Πανεπιστήμια της Αγγλίας σαν GCE O Level Music (Grade 6) και GCE A Level Music (Grade 8) επίσης και το Δίπλωμα Performing.


Εδώ θέλω να τονίσω ότι εφαρμόζω την ίδια μέθοδο για όλους τους μαθητές. Η διαφορά είναι μόνο στο ρεπερτόριο.  Οι μαθητές οι οποίοι δεν μπορούν να έρχονται καθημερινά στο μάθημα έχουν περιορισμένο ρεπερτόριο.


Στη διάρκεια των 30 χρόνων λειτουργίας της Σχολής έχουν αποκτήσει με την αποκλειστική μου διδασκαλία 40 μαθητές το GCE O Level Music (Grade 6), 22 μαθητές το GCE A Level Music (Grade 8) και 3 μαθητές το Δίπλωμα Performing και 5 επαγγελματίες  μουσικούς παγκοσμίου επιπέδου. 


Όσον αφορά τα δίδακτρα σε σύγκριση με τη μόρφωση που πήραν αυτοί οι μαθητές στο GCE O Level Music, GCE A Level Music, το Δίπλωμα Performing, σε πολυτελή αίθουσα συναυλιών, πάνω σε πιάνο με ουρά και με παγκόσμια γνωστή παιδαγωγό με PhD Music και δωρεάν παρακολούθηση Σεμιναρίων και Συναυλιών,  το ποσό των ₤ 20 - ₤ 40 μηνιαίως που είχαν πληρώσει οι μαθητές είναι  συμβολικό. Με αυτό το μικρό ποσόν ούτε η χρήση του χώρου και τα μουσικά όργανα δεν πληρώνονται. Μια τέτοια προσφορά και μόρφωση είναι απλήρωτη.


Για την μόρφωση των πολιτών πρέπει κανείς να πληρώσει και όχι να πληρωθεί.


Με αυτό το πνεύμα έχω λειτουργήσει τη Σχολή μου για 30 ολόκληρα χρόνια.  Έχω μορφώσει μια ολόκληρη γενιά δωρεάν οργανώνοντας τους Συναυλίες με τους πιο ανώτερους Μουσικούς του κόσμου με ελεύθερη είσοδο.  Όπως κάθε δημιουργικός άνθρωπος έχω την αποστολή στη ζωή μου να υπηρετήσω την μουσική και να την προστατέψω από τον αφανισμό και αυτό μόνο με τη δημιουργία επαγγελματιών μουσικών μπορεί να επιτευχθεί.


Οι γνώσεις είναι το πιο πολύτιμο αγαθό που μπορεί να έχει ο άνθρωπος. Με τις μουσικές γνώσεις που παίρνουν οι μαθητές από τη Δρα Νέφεν Μιχαηλίδου, και οι οποίες αποτελούν την πνευματική της ιδιοκτησία, οι μαθητές αποκτούν ένα επάγγελμα το οποίο γίνεται πηγή εισοδήματος για εκείνους. Μερικοί από τους μαθητές που αποφοίτησαν από αυτή τη σχολή εξασκούν ήδη το επάγγελμα της μουσικής και εφαρμόζουν την μέθοδο διδασκαλίας της Δρας Νέφεν Μιχαηλίδου και αξιοποιούν ότι έμαθαν από αυτήν.


Students with Special Professional Musical Education at the school

Manolis Neophytou, Kyriakos Kyriakou, Margarita Elia, Andreas Ioannides, Andreas Tsiartas

Μαθητές οι οποίοι φοίτησαν με τη δρα Νέφεν Μιχαηλίδου με υποτροφία έχουν την ηθική υποχρέωση να το αναφέρουν στο Βιογραφικό τους Σημείωμα. Οι μουσικές γνώσεις που απόκτησαν κοντά της, χωρίς αμοιβή, από το μηδέν μέχρι τη Σονάτα και το Κονσέρτο, με μαθήματα διάρκειας κάθε μέρα 2-3 ώρες, για πέντε ολόκληρα χρόνια, είναι πνευματική ιδιοκτησία που της ανήκει και η μη αναφορά τους στο Βιογραφικό τους Σημείωμα ισοδυναμεί με κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.


Έχουν επίσης την ηθική υποχρέωση να επιστρέψουν όλες τις ώρες διδασκαλίας που πήραν από τη δρα Νέφεν Μιχαηλίδου χωρίς αμοιβή πίσω, διδάσκοντας άλλα παιδιά, χωρίς αμοιβή, μεταδίδοντας τους αυτές τις μουσικές γνώσεις που οι ίδιοι πήραν από την δρα Νέφεν Μιχαηλίδου.


Students who received a free scholarship with Dr. Nefen Michaelides, have the moral obligation to refer to it in their Curriculum Vitae. The musical knowledge that they gained from her, starting from scratch, up to sonata and concerto level, with a daily lesson lasting from two to three hours for five whole years, is Dr. Michaelides' intellectual property. Not crediting Dr. Michaelides' teaching in a former student's biography, or in a biographical note, is equivalent to a theft of intellectual property.


Such students also have the moral obligation to return all the free hours of instruction they received from Dr. Michaelides, by teaching other children, without payment, the musical knowledge that they received from Dr. Michaelides.


Dr Nefen Michaelides with her students

Manolis Neophytou  1983 - 1988 Soloist Education with scholarship by Dr Nefen Michaelides

Kyriakos Kyriakou  1987 - 1992 Soloist Education with scholarship by Dr Nefen Michaelides

Andreas Ioannides  1998 - 2002 Soloist Education with scholarship by Dr Nefen Michaelides

Andreas Tsiartas  1999 - 2006 Soloist Education with scholarship by Dr Nefen Michaelides

Margarita Elia  1979 - 1990 Soloist Education with scholarship by Dr Nefen Michaelides (1990)

Rehearsal and Concert with the Austrian sextet Camerata Polyzoides at the concert hall of the Professional Music School Dr. Nefen Michaelides, Limassol - Cyprus on 15th of July 2006 for the first World Premiere Peformance of the sextet for piano and string instruments composed by Andreas Tsiartas, a student of the school

Μανώλης Νεοφύτου (μαθητής της σχολής 1983 - 1992) πρώτες εκτελέσεις στη σχολή στην ηλικία 10-12 χρονών. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της διδακτικής μεθόδου του πιάνου της Dr. Nefen Michaelides.


Manolis Neophytou (student of the school 1983 - 1988) first performance at the age of 10-12 years old, at the school demonstrating the results of piano teaching method of Dr. Nefen Michaelides. Haydn Concert in D Major, Xatzidakis sousta. On the second piano Marina Neophytou received 7 years soloist education by Dr. Nefen Michaelides.

Κυριάκος Κυριάκου (μαθητής της σχολής 1987 - 1992) πρώτες εκτελέσεις στη σχολή στην ηλικία 10-12 χρονών. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της διδακτικής μεθόδου του πιάνου της Dr. Nefen Michaelides.


Kyriakos Kyriakou (student of the school 1987 - 1992) first performance at the age of 10-12 years old, at the school demonstrating the results of piano teaching method of Dr. Nefen Michaelides.  Moshkovsky Etüde F Major, Mozart Sonata in C Major, Khatchaturian Toccata.

Αντρέας Ιωαννίδης (μαθητής της σχολής 1997 - 2002) πρώτες εκτελέσεις στη σχολή στην ηλικία των 10-12 χρονών. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της διδακτικής μεθόδου του πιάνου της Dr. Nefen Michaelides.


Andreas Ioannides (student of the school 1997 - 2002) first performance at the age of 10-12 years old, at the school demonstrating the results of piano teaching method of Dr. Nefen Michaelides. J.S.Bach Partita II in C minor (Symphonia), Scarlatti Sonata, Beethoven Sonata op.10 Nr.1, Tchaikovsky October, Moshkovsky Etude nr.6

Chopin Scherzo No.3

Mozart Concert in C Major 3rd

Μαργαρίτα Ηλία (μαθήτρια της σχολής 1979 - 1990) δίνει ρεσιτάλ στη σχολή. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της διδακτικής μεθόδου του πιάνου της Dr. Nefen Michaelides.


Margarita Elia (student of the school 1979 - 1990) performs at the school demonstrating the results of piano teaching method of Dr. Nefen Michaelides. Chopin Valse op. 69 Nr. 2

Αντρέας Τσιάρτας (μαθητής της σχολής 1999 - 2006) εκτελεί στη σχολή. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της διδακτικής μεθόδου του πιάνου της Dr. Nefen Michaelides.


Andreas Tsiartas (student of the school 1999 - 2006) performs at the school demonstrating the results of piano teaching method of Dr. Nefen Michaelides. F. Chopin Etude Op. 25, No. 2, Igor Strawinsky Tango.

The Musical Education at the School

THE PROFESSIONAL MUSIC EDUCATION AT THE SCHOOL

The musical education given at this school is divided in two directions:

 1. Professional Musical Education
 2. General Musical Education

The Professional Musical Education has the aim to create professional musicians of world level.

The main musical instrument taught at the school is the piano. I am applying my own scientific teaching method which I have developed. With this method I achieve that the pupil (even one less talented for music) will be able to give a normal one-hour recital at the age of 12 years.

With a correct education and guidance by the teacher even a non-talented pupil can develop a talent, while an inexperienced teacher can destroy the talent which a pupil may have by birth.

The most important period of education are the first five years, from 7 to 12 years of age, which means from zero level to a sonata and a concert. Pupils who at the age of 12 cannot play at least one or two whole sonatas and concerts, cannot become professional performers. 
The results of this teaching method become evident in the fifth year of education.

The first year of education is the most important year of all, because it is during this period that I have to create the strong foundation, which can carry all the weight of the education following later. During the first year of education I have to strive for complete relaxation of the body, independent hands, independent fingers and the legato.

During the following four years of training, besides the piano technique for the musical pieces which are being taught, this method makes the invisible become visible for the pupil. Disassembling the musical work into its smallest individual pieces makes the pupil see the elements which are hiding behind the notes.

During the piano lesson I teach the pupil, while practicing the piece of music he is studying, also the theory of music, harmony, morphology, polyphony, composition, singing, the history of music, the philosophy and whatever else is contained in the respective piece. I teach him the method which he can later-on apply himself on other cases thus becoming independent, e.g. teaching him a prelude and fugue by Bach means the same as if I have taught him all the 48 preludes and fugues by Bach, because I teach him the method by which he can play any polyphonic work of music.

In other words, the lesson I hold on the piano comprises all the subjects of musical education and that is why sometimes my lessons last longer than 3 hours. Besides that, I have to give lessons to the pupil on a daily basis in order to cover the tremendous amount of studying material so that the pupil at the age of 18 will be able to play the most important works of the  repertoire of international classical music.

For example during the first five years of the soloist education i provide the student with approximately five thousand(5000) hours of lessons, which correspond to one thousand hours per year. That enables him to give a public recital at the age of  twelve years old with works such as Concerto for piano and orchestra of Haydn in D major, Chopin Scherzo N.3, Bach Prelude and Fugue, Etudes, and others (see Video)

Until now I have applied this method fully on five students:

Manolis Neophytou
The first student whom I taught using this method was Manolis Neophytou who studied with me from the age of 7 - 12 years (1983 - 1988). Thanks to this method Manolis was able to perform, at the age of 10, the Haydn Concerto for Piano and Orchestra D Major, the Sonata C Major by Mozart, the Chopin Etude no. 12, the first Chopin Scherzo, many polyphonic works by Bach and other works. When he was 12 years old, he passed the entrance examination of the Moscow Central Music School from which many of the world's top musicians have graduated. At the age of 15 he started representing Cyprus at various international piano competitions. The name of Cyprus appeared, in this way, on the list of competitors of more than 10 International Piano Competitions. Please, see Manolis Neophytou's video with his first performances at the School (age 10 - 12).

It is worth mentioning here that in order for Manolis Neophytou to perform Haydn's concert at the age of 11, I have worked for him 5,000 hours without pay in his 5 years of study with me, teaching him how to play every note, dying for each note. There is no more excruciating and spiritually tiring job than starting a 7-year-old student from scratch and reaching him at his 12 years of age at sonatas and concerts. It's life’s work. I regret to find that he himself does not mention this truth in his resume. His act is equivalent to stealing intellectual property because he plays with the musical knowledge he acquired from me, which is my intellectual property. Rachmaninov's 3rd concert can only be played when he has already played Haydn at the age of 11. Just as it is in the building construction, the 12th floor of a court can only be built when the 11 floors have been previously built.

I can say that the 5 years that Manolis studied with me correspond to 20 years. Because it is known that in all music institutions of the world, students are taught only 1 hour a week on the piano. Manolis took from me in one month as many piano lessons as the students take when they study for a whole year.

Thanks to this intensive music education that Manolis received from me during his five years of studying with me (from 7 to 12 years old) he was able to obtain the following concertos for piano and orchestra until he was 18 years old:
 1. Haydn D major – performed in 1988 at the concert hall of the Professional Music School Dr. Nefen Michaelides, Limassol, Cyprus
 2. Mendelssohn G minor – performed in 1989 at the concert hall of States Music School of Częstochowa, Poland - in the context of an exchange of visits between our school and other European music schools
 3. Chopin F minor – performed in 1991 at the concert hall of the Professional Music School Dr. Nefen Michaelides, Limassol, Cyprus
 4. Grieg A minor – performed in 1994 amphitheater of Falcon School, Nicosia, Cyprus
 5. Tchaikovsky NO.1 B flat minor – performed in 1996 amphitheater of PASYDY, Nicosia, Cyprus
 6. Rachmaninov NO.2 C minor – performed in 2002 at the concert hall of the Professional Music School Dr. Nefen Michaelides as a Master Class, Limassol, Cyprus
 7. Beethoven NO.3 C minor – performed in 2004 at the concert hall of the Professional Music School Dr. Nefen Michaelides, Limassol, Cyprus
 8. Chopin E minor – performed in 2004 at the concert hall of the Professional Music School Dr. Nefen Michaelides, Limassol, Cyprus

He later added other concerts to his repertoire such as:

 1. Mozart A major
 2. Saint-Saens G minor
 3. Rachmaninov NO.3 D minor – performed in season of 2018-2019 with the Cyprus Youth Symphony Orchestra in Strovolos Municipality Theater, Nicosia, Cyprus
 4. and more...

Kyriakos Kyriakou
The second student was Kyriakos Kyriakou, who was taught by me from the age
of 7 - 12 years (1987 - 1992). Due to my teaching method, at the age of 10 Kyriakos could already play the Toccata by Khatchaturian, the Etude F Major by Moshkovsky, the Sonata C Major by Mozart, polyphonic works by Bach and others. When he was 12 years old, he also passed the entrance examination of the Moscow Central Musical School, a position that Kyriakos declined. Please, see Kyriakos' video with his first performances at the School (age 10 - 12).

Margarita Elia
The third student was Margarita Elia who was taught by me for 11 years (1980 - 1991). During her education she has given piano recitals at the School with works by Bach, Mozart, Chopin and others and she achieved the GCE A Level in Piano 
(Grade B). It is well known that the piano is the foundation of all musical studies. Margarita Elia has continued her musical studies in Singing, and she has applied as a singer what I taught her in the piano lessons. She is currently a leading soprano.

Andreas Ioannides
The fourth student is Andreas Ioannides, who was taught by me from 10 - 15 years of age (1998 -2002). During the five years he was taught by me, he developed a wide range soloist repertoire (Concertos for Piano and Orchestra, Sonatas, Etudes, Scherzos, Preludes, Fugues, etc.). He won many prizes under my exclusive  teaching, the Grand Prix and three times the first prize at the Tsiarri Competition.  At the age 
of 15 he was chosen to represent Cyprus at the Eurovision Competition for Young Musicians at Berlin in 2002. Please, see Andreas Ioannides' video with his first performances at the School (age: 10 - 12).

Andreas Tsiartas
The fifth student was Andreas Tsiartas, who was taught by me from 13 - 20 years of age (1999 - 2006). In these seven years of education he has developed a large repertoire and won prizes in various piano competitions. He has also gained the Diploma in Piano Performing and Grad 8 in Music Theory.
The versatile, intensive musical education that I have offered him, has further developed his great natural inclination for composition and so, parallel to his piano education and under my guidance, he completed his first composition, a Concertino for Piano and Orchestra and in 2004 a Sextet for Piano and String Instruments, which was performed in July 2006 at the School (world premiere) by the Greek-Austrian Sextet "Camerata Polyzoidou". Please, see the video showing their rehearsal and concert.
In 2005 he also completed a composition for symphonic orchestra titled "Prayer", which was performed by the Philharmonic Orchestra of Dresden/Germany on the 1st of July 2007. In September 2006 he passed the entrance examination for piano and composition of the High School of Music "Carl Maria von Weber" at Dresden/ Germany. Nowadays, his works are successfully performed in Europe, promoting Cyprus worldwide.

The general musical education has the aim to prepare the pupils for the English examinations which are recognized by English Universities as GCE O Level Music (Grade 6) and GCE A Level Music (Grade 8) as well as for the Diploma Performing

I wish to emphasize that in this case I apply the same method for all the students. The difference lies in the repertoire only. Pupils who cannot come for lessons every day have a restricted repertoire. 

In the course of  30 years of functioning of the School and with my exclusive teaching, 40 students have obtained the GCE O Level Music (Grade 6), 22 students the GCE A Level Music (Grade 8) and 3 students the Diploma Performing and five world-level  musicians have been created.

With regard to fees considering the education these students received for their GCE O Level Music, GCE A Level Music, and the Diploma Performing in a fully equipped concert hall on a grand piano and by an internationally known musicologist and piano pedagogue holding a PhD Music, also attending seminars and concerts free of charge, the fee of CY Pds. 20 - CY Pds. 40 per month, which they paid, is a symbolic amount. With this small fee not even the use of the hall and the instruments is paid. Such an education offer is priceless. If you want to educate people, you have to pay for them and not them  to pay you. That is what I have been doing during 30 years at my School. Like any creative person, I have the mission in my life to serve music and to protect it from vanishing, and this can be achieved only by creating professional musicians.

Knowledge is the most valuable good a person can obtain.  With the musical knowledge of Dr. Nefen Michaelides, which is her intellectual property, the pupils obtain from her a profession which becomes a source of income for them. Several of these students who finished their education at this school, are already working professionally in the field of music and apply the teaching method of Dr. Nefen Michaelides and make use of what they have learned from her.


Students who interrupted their soloist education with Dr Nefen Michaelides and followed other studies


1) Marina Neophytou


Student of the school from 1982 to 1989 performs at the school demonstrating

the results of piano teaching method of Dr Nefen Michaelides.


Bach Prelude and Fugue in B flat minor BWV867

Czerny Etude No 50

2) Katerina Kaouri


Student of the school from 1990 to 1995 performs at the school demonstrating

the results of piano teaching method of Dr Nefen Michaelides.


Bach Partita II in C minor (Sinfonia) 

3) Maria-Dolores Chritofi 


Student of the school from 1994 to 1999 performs at the school demonstrating

the results of piano teaching method of Dr Nefen Michaelides.


Bach Prelude in C major BWV 846

Schumann Wilder Reiter